Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Йончев: ДПС, БСП и Борисов са се разбрали да няма референдум

Снимка: БГНЕС

В предаването "Неделя 150" независимият депутат Румен Йончев коментира защо парламентът през седмицата отхвърли предложението за провеждане на референдум за задължителното гласуване. И гласуването за референдума, и гласуването на новия министър на околната среда и водите протекоха по един много интересен начин, доста показателен, струва ми се. В едното гласуване стана абсолютно очевидно, че ДПС са се разбрали и с Борисов, и с БСП да няма референдум. Да влезем в същината. Дали въпросите ще са три отделни или един с три подточки не е най-важното, ако БСП и Борисов искаха да има референдум. Те можеха да го решат в рамките на половин час, но намериха начин да се измъкнат от тази тема. Още по-интересно бе, че новият министър на околната среда и водите нямаше да бъде избран, ако ГЕРБ бяха в залата и бяха гласували против.

На въпроса дали има договореност между партиите да не се бърза с предсрочните избори, Румен Йончев отговори: По същество е вот на недоверие към кабинета, ако не бъде гласувана такава кандидатура (бел. ред. - кандидатурата на министъра на МОСВ). Нещо, за което ГЕРБ говорят от година. В същото време тогава, когато могат да го направят – те излизат от залата. Очевидно е, надявам се обществото да ги забелязва тези знаци, защото те са политически и обясняват всичко.

Запитан на кого и с какво е неудобен референдумът, депутатът Йончев отговори: Той е неудобен с това, че създава една непредвидима предизборна и изборна среда. И БСП, и ГЕРБ са свикнали, разбира се и ДПС, да работят в условия на спадащо участие в изборите. Колкото по-малко участват, толкова по-лесно става да контролираме вота, да знаем кой ще гласува и за кого ще гласува. Това е, общо взето, логиката и тя работи безотказно напоследък.  /…/ Всички приказки колко много искат да има референдум, колко много искат да има задължително гласуване, са, общо взето, измислица, каза Йончев.

Цялото интервю с Румен Йончев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна