Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Костов: Съдът и прокуратурата смятат за "маловажни" наказателните постановления за незаконна сеч

Снимка: БГНЕС

Няма логика в предложението да се забранят всички видове сеч, защото голяма част от тях са планирани и са свързани с редица работни места и с голяма част от икономиката на страната, особено в планинските региони. Това, което може да се направи, е да се разгледат функциите на горите и да бъде увеличена площта на "защитните гори", които защитават определени инфраструктури, ландшафти, пътища или водата.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието по повод предложението на проф. Михаил Константинов за тотален мораториум върху изсичането на гори.

Горските са последните хора, които имат вина за незаконната сеч. Тя е продукт на цялото състояние на държавата. Специално за случая в кв. "Аспарухово" там ежегодно издават над 300-400 наказателни постановления. Имат залавяния на нарушители над 1000 пъти и въпреки това сечта продължава, защото съдът и прокуратурата, които разглеждат тези наказателни постановления и които трябва да вземат спешни мерки, ги приемат за маловажни. Това като продължи години наред и гората изчезва. За това не са виновни горските.

Гората носи приходи само от дърводобива, но има много други функции. Затова и собствениците на гори, които не могат да бъдат изсичани, трябва да бъдат овъзмездени, смята Костов. 

Интервюто с Георги Костов може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна