Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефицитът в НЕК може да доведе до покачване на цената на тока от октомври

Натрупаните задължения от НЕК за периода 2010-2014 г. са 2,9 млрд. лева

| обновено на 26.06.14 в 15:58
Снимка: БГНЕС

Не е изключено от 1-ви октомври да започне поетапно увеличение на цената на тока заради натрупания дефицит в Националната електрическа компания. Това стана ясно от изявление на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Според изчисления на регулатора само в периода 2010-2014 компанията е натрупала 2 милиарда и 900 милиона лева дългове. Милиард и половина от тях са свързани с дейността "Обществена доставка на електрическа енергия", а останалата част -  с разходи по проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

Разходите на НЕК, за дейността й за обществена доставка са натрупани основно от задължението за изкупуване на  т.нар. "зелена енергия" на преференциални цени. За това са похарчени близо 720 милиона лева. Разходите по дългосрочните договори в централите "Марица-изток" 1  и 3 са в размер на 382 милиона лева. Има и харчове, свързани с експлоатацията на помпено-акумулаторната водноелектрическа централа "Чаира". Те възлизат на 392 милиона лева. Всички тези разходи, за разлика от инвестициите по АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", са част от регулаторната дейност на НЕК и затова на даден етап те трябва да бъдат възстановени, обясни председателят на ДКЕВР Боян Боев. Той посочи как се е натрупал дефицитът, свързан с енергията от ВЕИ: Поради грешно представени прогнози на крайните  снабдители в едно неконтролируемо присъединяване на ВЕИ производители и на нови такива мощности.

За изчистване на дефицита, ДКЕВР разчитат основно на Европейската комисия, до която от регулатора вече изпратиха две жалби. Едната е за неправомерна държавна помощ в договорите между НЕК и централите Марица1 и 3, а другата за прекометно подпомагане в договорите с ВЕИ производителите . Резки скокове в цената на тока обаче няма да има, гарантират от комисията. Боян Боев посочи, че се търсят начини задълженията на НЕК да не се отразят върху крайната стойност на електроенергията:

Този дефицит, част от него го покриваме и ще го покрием следващата година. В следващия ценови период ние очакваме доста промени да настъпят, които следва да балансират част от този недостиг. А остатъкът от него и разликата от положителния ефект и натрупаните разходи до момента, които не са компенсирани от Държавната комисия, да бъде изравнявана и да бъде намерен конкретният механизъм, в който да не се усети, или да не се усеща, или да няма отражение върху крайните потребители. Това е нашата цел, казвам го най-отговорно.


В деня, в който беше обявен официално финансовият дефицит в НЕК, стана ясно, че компанията се присъединява към инициативата на Министерството на икономиката за подпомагане на засегнатите селища в Североизточна България. Днес за Варна и Добрич е отпътувал голям камион с два и половина тона  храни, които ще достигнат до нуждаещите се с партньорството на БЧК.

Ръководството на НЕК изразява своята съпричастност към трудностите и изпитанията, на които са подложени засегнатите от природното бедствие и ще подпомогне със свои специалисти пострадалите райони
, се казва още в съобщението на компанията.


Репортажа на Андрей Борисов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!