Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ДКЕВР решава за цените на топлинната енергия, влизащи в сила от 1-ви юли

Снимка: БГНЕС

В Държавния енергиен регулатор на закрито заседание ще бъде взето окончателно решение за цените на топлинната енергия, влизащи в сила от 1-ви юли. Предложението на ДКЕВР е услугата да поскъпне средно с 10 на сто. Най-чувствително вдигане на цената се предвижда в Русе, Габрово и София съответно с 19, 13 и 11,5 на сто. От регулатора смятат, че цената на топлинната енергия трябва да бъде намалена в два града: Перник и Сливен, съответно с 10,3 и 4,2%. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе решение и за цените на тока, влизащи в сила от утре. 

Според предложението на експертите от регулатора от 1-ви юли цената на тока за абонатите на EVN и ЕНЕРЕГО-ПРО трябва да бъде намалена съответно с 1,3 и 1,17 на сто, а за клиентите на ЧЕЗ трябва да бъде увеличена с 0,3%. Преди дни председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни, че не се очакват изненади около цените на тока.

Постъпиха възражения и сме ги разгледали, но не очаквайте нещо различно.

Срещу ценовото предложение на регулатора се обявиха и трите електроразпределителни дружества. От EVN изразиха недоволство от факта, че ДКЕВР намалява нормата им на възвращаемост до четири процента, както и технологичните им разходи до нереалистичното според дружеството ниво от 20%. От ЕНЕРГО-ПРО посочиха, че финансовото състояние на компанията ще стане драматично, ако предложените от регулатора цени станат факт. От ЧЕЗ коментираха, че с планираното увеличение на цената на топлоенергията и запазването на цената на тока през следващия отоплителен сезон се очаква много домакинства да се откажат от отоплението с парно, да се увеличи консумацията на ток за отопление, което може да доведе до претоварване на инсталациите в сградите и до по-чести аварии.

Ако цената на тока бъде променена от утре, клиентите на EVN  ще могат сами да отчетат електромерите си и да предадат показанията в офис на дружеството от 1 до 4 юли. Така дните до края на този месец ще бъдат фактурирани по старата цена, а останалите - по новата. Самоотчитането не отменя редовния месечен отчет, който извършват инкасаторите. Клиентите на ЧЕЗ също ще могат да отчетат сами устройствата си, съобщиха за "Хоризонт" от дружеството.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.