Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямболския съд беше подновено делото за експлозията край "Петолъчката"

| обновено на 30.06.14 в 11:03
Снимка: Цветан Петков

Ямболският районен съд гледа делото за експлозията край пътен възел "Петолъчката". На 5-и юни 2012-а година при взрив в базата за съхранение и утилизация на боеприпаси загинаха трима работници. Нанесени са щети за над 65 млн. лева. Делото се гледа при закрити врата заради риск от разгласяване на държавна тайна.

Комплексната експертиза по делото, която се очакваше днес, не е готова. Съпругите на загиналите Станимир Костов, Николай Гочев и Енчо Кремъков изразиха мнение, че две години след взрива съдебният процес се бави.

Подсъдимият по делото собственик на фирмата, ангажирана с утилизацията на боеприпасите,  Десислав Делев е на друго мнение за хода на процеса.

Делото не се бави, даже върви много бързо. Даже ние в началото умишлено приехме голяма част от свидетелските показания, за да не се бави. Напротив, върви доста бързо.

Според защитата му непредставянето на експертизата не забавя процеса. От прокуратурата също не виждат умишлено забавяне.

Подсъдими по делото са собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. Заседанията са насрочени за пет поредни дни - до 4-ти юли. 

Същевременно от началото на юни в района на базата за утилизация край "Петолъчката" бяха подновени контролираните взривове на деформирани снаряди, събрани след експлозията. Боеприпасите, които трябва да бъдат унищожени в базата до края на август, са близо 18 000.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна