Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шести завод за преработка и обезсоляване на морската вода бе открит в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Шести завод за преработка и обезсоляване на морската вода бе открит в Кипър. Тези мощности са важна част от водоснабдителната инфраструктура на острова и борбата му за решаване на проблема с недостига на вода. В момента Кипър преживява една от най-тежките си суши за последните две десетилетия.

В открития от президента на Кипър Никос Анастасиадис шести завод за обезсоляване на морската вода близо до град Лимасол са инвестирани 46 млн. евро. Дневно новата инсталация може да произвежда 60 000 куб. метра вода. Заводът е съвместен проект на Кипърската електроснабдителна компания и израелска фирма. Договорът за него бе подписан през 2009-а г. и той трябваше да влезе в експлоатация през февруари 2012-а г., но смъртоносната експлозия във военноморската база на острова през юли 2011-а г. унищожи и голяма част от изграденото до тогава водно съоръжение. 

Действащите нови и модернизирани инсталации за обезсоляване на морската вода гарантират, че Кипър няма да се сблъска повече с водна криза, подчерта президентът Никос Анастасиадис. В държавния бюджет за 2014-а г. са предвидени 40 млн. евро за закупуване на обезсолена вода. 

Осигуряването на безпроблемно водоснабдяване в страната е изключително важно не само за качеството на живот на нейните граждани, но и за развитието на туризма, на който Кипър разчита за излизане от икономическата криза.

Правителството нееднократно заяви, че ще се търсят алтернативни начини за осигуряване на необходимата вода, но няма да се стигне до въвеждането на воден режим. То започна и разработването на 7-годишен план за действие за опазване и рационално управление на водните ресурси на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна