Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

177 години от рождението на Васил Левски

България днес отбелязва 177 години от рождението на Васил Левски.  В родния град на Апостола - Карлово, честванията започнаха с тържествена света литургия в Храма „Свети Николай”. На гроба на майката на Левски - Гина Кунчева, бяха поднесени цветя.

В рамките на традиционния литературен салон ще бъдат представени нови издания, посветени на живота и делото на Апостола. Специална програма под мотото "Свободата е семе" е подготвил и Националният музей "Васил Левски", който очаква днес посетители от цялата страна. Вечерта след изнасянето с военна церемония на знамето на Карловския революционен комитет на площад "Васил Левски" ще се състои тържествен митинг - заря. Слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Пред паметника на Васил Левски във Велико Търново ще се проведе общоградско поклонение. Три музея в града, които пазят реликви за Апостола, са отворени днес за безплатни посещения.

В  Сливен ритуалът ще бъде пред паметника на Апостола на едноименния площад в града.

В Ловеч ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Апостола. Признателността на поколенията ще засвидетелстват Община Ловеч и Ловчанската митрополия, Общинският съвет и Ловешкият гарнизон, представители на политическите партии и неправителствени организации, училища с името на Левски, граждани. Ще свири Общинският духов оркестър. 

В единствения град, който носи името на Васил Левски, празничният ден ще започне с шествие и общоградско поклонение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени