Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Малко е времето до октомври, за да се оттласне БСП от дъното

Според политолога Първан Симеонов от "Галъп" постоянните разговори за това ще има или няма да има оставка на правителството, кога ще бъде дадена тя,  водят до нестабилност и карат хората да очакват стабилна алтернатива, което може да ги подтикне към по-масово гласуване в полза на опозицията, каквато се явява ГЕРБ.

По-голямата част от негативите се трупат на сметката на БСП. Не бива да очакваме от общественото съзнание да вниква в детайлите кой е крив и кой е прав. Това, което обществените очи виждат, е политическата безтегловност, тя не е от вчера, но започна да става почти нетърпима. Така че не е изключено всичко това да се стовари като негатив върху БСП. Съвсем друг е въпросът дали БСП продължава да упражнява контрол на ключови ресори в правителството. Съвсем друг е въпросът, че част от действията на Борисов спомогнаха за нагнетяването на усещането за политическа безизходица. Съвсем друг е въпросът, че ролата на ДПС е много спорна. Струва ми се,че много от тези детайли ще убегнат на избирателите.

Социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг не смята, че случващото се през последните седмици променя съществено картината.

Нашите изследвания показаха, че основните нагласи са се изградили около европейските избори и промяната след това е в спад на всички политически сили, освен ГЕРБ. Хората наистина не вникват в детайли кой е по-виновен, кой е по-малко. Не можем да ги виним. Но те би трябвало да вникнат в това и да разсъждават повече, защото им предстои много важен избор. От юни миналата година ние установяваме, че хората много по-малко разсъждават, дори не обръщат внимание какво се прави. Има едно емоционално разделение, което се засили миналата година. Очакваме около 3,5 милиона или малко повече да гласуват през октомври, 60 процента от избирателите. Към четири пети от тези, които ще гласуват, са избрали отдавна за кого ще гласуват и ролята на кампанията няма да е толкова съществена.

За предстоящия избор на лидер на БСП и дали това ще повлияе на нагласите, събеседниците в "12+3" казаха:

Първан Симеонов: Струва ми се, че няма как резултатът на предстоящите избори да е по-лош от този на европейските. В същото време разговорът все още не е за числата. Той е за това как БСП ще излезе от двата спора- лидерския и спора за листите. Ако успеят да излязат без имиджови и структурни поражения от тези два спора, те могат да разчитат на някакво отлепяне от дъното. Има доста кандидати за лидерския пост в БСП, което прави битката труднопредвидима. Но не са се очертали две генерални противостоящи си позиции. Има разсейване на офертите на кандидатите за нови лидери, което не води до генерален разлом, какъвто сме наблюдавали при предни такива ситуации. Има я опасността БСП да се окаже в ролята на старата десница, т.е да не си намери нов дневен ред и това би било жалко.

Юлий Павлов: Не съм оптимист за едно средносрочно оттласкване от дъното за БСП. Защото, независимо, че в обществото имаше силни нагласи, че Станишев трябва да подаде оставка, то не се споделяше от симпатизантите на БСП. Т.е новият лидер ще има нужда от време, за да се наложи, да обедини различните крила в БСП, важно е дали Станишев ще му окаже подкрепа. Времето до октомври е доста малко. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна