Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Груев: Процедурата за избор на нов председател на ВКС можеше да започне по-рано

Лазар Груев
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет откри вчера процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. Това става четири месеца преди края на мандата на настоящия председател Лазар Груев. Необичайно за подобен избор, той се ангажира с подкрепа за кандидатурата на заместник-председателя на Върховния касационен съд Павлина Панова.

Идеята, която аз горещо прегърнах, която също е и моя идея – за съдия Павлива Панова, която да е един от евентуалните кандидати за този пост, беше инициатива на членове на Висшия съдебен съвет. Това каза в предаването "Преди  всички" Лазар Груев, като уточни, че той каквато и идея да има, ако тя няма подкрепата на 5 членове от ВСС, то идеята му не би имала смисъл.

За да има избран председател на Върховния касационен съд, за него трябва да гласуват минимум 17 от съдебните кадровици.

Следващата сряда и четвъртък, когато са последните две заседания на съдебния кадрови орган преди лятната ваканция, ще могат да се правят номинации, а изборът ще е на 25-и септември. Няколко са имената за поста, които се коментират в публичното пространство. Това са все действащи градски, апелативни и върховни съдии.

Колкото по-рано се заявят кандидатурите, колко по-аргументирано те се представят на членовете на Висшия съдебен съвет и чрез медиите – на обществото, толкова по-добре, убеден е Груев. Той заяви, че след като кандидатите бъдат номинирани, самият закон дава възможност на представители на гражданското общество, университетите, магистрати да изразят своята позиция. Такава позиция могат да изразят и съдиите от съответния орган, да изслушат кандидатите, да изслушат тяхната позиция и се консолидират мнения.

Лазар Груев каза, че след като кандидатурата на съдия Павлина Панова е била оповестена, е получил обаждания от съдии от България и от представителя на страната ни в Съда на Европейския съюз в Люксембург, за да изразят подкрепата си за нея.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев отново подчерта, че гласуването с бюлетини е много по-демократично, въпреки че изборът на негов наследник ще бъде извършен електронно от членовете на ВСС.

Откриването на процедурата за избор на нов председател на ВКС е имало възможност да стартира по-рано, още повече, че законът дава такава възможност, смята Лазар Груев: Стартът на процедурата непосредствено преди лятната ваканция на магистратите ще принуди кандидатите да изработват своите концепции през август, същия месец да бъдат качени на сайта на Висшия съдебен съвет, през същия период да се изготвят и становищата.

Цялото интервю с Лазар Груев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени