Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат се спешни мерки срещу разпространението на "син език" у нас

| обновено на 29.07.14 в 15:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Болестта „син език“ достигна и Бургаска област. Десетина животни са умрели от заболяването, което е регистрирано в пет населени места до момента. Засегнати са животни от общините Царево, Малко Търново и Средец. Опасността болестта да се разпространи в цялата област е реална, защото времето в момента е благоприятно за приносителите на заболяването - комарите.

От "син език" боледуват овце, кози и говеда, но само при овцете то протича с видими белези. Заболяването не е опасно за хората и не се предава от контакт между животните. При някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%.

Към момента не се налага умъртвяване на животни, поясни началникът на Областната дирекция по безопасност на храните Петър Пачев:

Този серотип четири, който в момента върлува в нашия регион, не е особено смъртоносен, обясни Пачев.

От Агенцията по храните ще започнат до няколко дни да обработват с препарат срещу комари населените места, където има заболели животни. От там призовават да се спре нощната паша, за да се ограничи достъпа на комари до тях. Стриктното спазване на превантивните мерки е сред начините да не се допусне разпространението на болестта по животните на по-голям периметър, казва председателят на Асоциацията на овцевъдите в Странджа Румен Люцканов.

По информация на наши колеги при границата със Свиленград търговията с животни не е спряла. Когато се каже, че ще става едно нещо в името на държавата, то трябва да се спазва, защото няма да пострада само една, а две, три, може да пострада и цялата държава.

Има съмнения за животни, болни от "син език" и в Шуменско. Чакат се резултатите от изпратените още миналата седмица проби от град Върбица и село Риш.

Досега официално е потвърдено разпространение на опасната зараза в райони на юг от Стара планина. Огнища на заболяването бяха регистрирани в Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол.

Според изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов в момента е обхваната една трета от България, но прогнозата е, че до десетина дни може да обхване и цялата страна. На проведената в Шумен областна епидемична комисия бяха разпоредени спешни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта.

Практикуващите ветеринарни лекари, обслужващи животновъдните обекти, не издават ветеринарно-медицински свидетелства за транспорт за придвижване на живи животни с изключение на животни, предназначени за незабавно клане и само за една кланица на територията на областта - тази във Велики Преслав.

Забранена е пашата на преживните животни от 19.00 до 08.00 часа.

Болестта "син език" е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна