Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринари искат промяна в тарифите за имунопрофилактика на животните, иначе ще блокират пътя за ГКПП "Лесово"

| обновено на 29.07.14 в 17:32
Снимка: Венелина Попова

Ветеринарни лекари от Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Стара Загора излязоха на протест пред Районната агенция по храните срещу политиката, или по-скоро липсата на такава, в сектора. На 11-и юли те са подали до Върховния административен съд жалба срещу тарифата за заплащане на имунопрофилактичната програма на инфекциозните болести по животните в България.

Практикуващите ветеринарни лекари от Стара Загора не отказват да работят по програмата, но не желаят да бъдат заплашвани и изнудвани да сключват договори за изпълнението им без действащо указание за схемата на държавна помощ и без подписано споразумение за финансовото им обезпечаване. Освен това те протестират  и срещу двойните стандарти на заплащане.

Доктор Трайко Алчев, председател на областната колегия на Българския ветеринарен съюз дава пример как се заплаща една кръвна проба на държавни служители от Агенцията по храните и на практикуващите ветеринарни лекари.
 Фермерът е длъжен да ми заплати четири лева като консумативите, разходите, всичко покрива държавата и плаща заплата на държавния служител. На нас ни се плаща един лев.
  Протестиращите настояват за незабавна промяна в закона за ветеринарно-медицинската дейност и на приетата тарифа за цените по изпълнението на имунопрофилактиката, както и за създаването на самостоятелен отдел "Здравеопазване на животните" под прякото ръководство на министерството на земеделието и храните.

Ветеринари от Ямболско заплашват да блокират пътя към Граничен пункт "Лесово", ако не бъде променена тарифата за извършване на имунопрофилактична дейност на животните.

От няколко месеца в региона животните не се изследват за заразни и паразитни болести, информира д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Българския ветеринарен съюз в Ямбол:

Вчера на мен двама фермери ми искаха справка за извършени имунопрофилактични дейности за 2014-а година - аз няма какво да напиша в техния документ.

Причината за липсата на дейност са неколкократно занижените цени на изследванията, за които държавата плаща на ветеринарите.

Това може да доведе до избухване на една заразна болест. Тъй като правим ваксинация срещу антракс, една много опасна болест, която е опасна и за човека. Туберкулоза, другата опасна болест, за която вземаме кръвни проби, бруцелозата - също доста опасна болест. Всичко това в момента не се прави, животните стоят необслужени, стопаните - необслужени.

След като националният протест на ветеринарите в началото на юли не успя да постигне целите си, сега ветеринарите се надяват внимание да им обърне служебният земеделски министър. В противен случай заплашват с блокада на пътя за "Лесово", възможно е даже и на автомагистрала "Тракия".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна