Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фамагуста, символът на разделения Кипър, отбелязва 40 години от окупацията си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Послание за единство и решителност, за продължаване на борбата за прекратяване на турската окупация и обединяване на разделения Кипър ще изпратят антиокупационното шествие и митинг днес, заяви кметът на Фамагуста в изгнание Алексис Галанос. Двете събития се провеждат в Дериня, в свободната зона на Фамагуста. 

В отбелязването на 40-ата годишнина от черната дата ще участва президентът на Кипър Никос Анастасиадис, който е основен говорител на събитието тази вечер. Сред гостите ще бъдат евродепутати, политици и видни личности от Великобритания и Гърция. Политическите партии в Кипър призоваха гражданите на страната за масово участие в шествието и митинга в подкрепа на Фамагуста, като специално се обърнаха към младите хора. 

До турската инвазия през юли 1974 г. Фамагуста е един от най-развитите райони на Кипър, най-известният и процъфтяващ курорт, с най-красивите плажове. В него са се намирали 80% от хотелските легла на острова, а през пристанището му са минавали 75% от търговията на страната. По време на втората фаза от турската инвазия, на 14 август, градът е окупиран и Вароша, кварталът на кипърските гърци, се превръща в град-призрак. Вече в продължение на 40 години той е ограден и под контрола на турската армия. Според резолюциите на ООН градът трябва да бъде върнат на законните му жители, но международните документи не се изпълняват от Турция. 

Съдбата на Фамагуста се превърна в ключов проблем в преговорите, които от февруари водят лидерите на двете кипърски общности – президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу. Кипърската гръцка страна предлага връщането на затворения град Вароша като част от мерките за укрепване на доверието, но според кипърската турска страна това може да стане само като част от цялостното решаване на Кипърския проблем.

В навечерието на отбелязването на черната годишнина президентът Никос Анастасиадис заяви, че няма план Б за Кипърския въпрос. Според него Турция винаги е държала ключа към решаването на Кипърския проблем, тя не е единственият играч на шахматната дъска на Кипър, но е основният. Решение за две държави на острова не е опция, категоричен бе Никос Анастасиадис.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени