Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климкин поиска военна подкрепа за Украйна от НАТО и ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският министър на външните работи Павло Климкин  призова, в интервю за германско радио, НАТО и ЕС да осигурят  военна подкрепа за украинските войски,  които се сражават срещу  проруските сепаратисти. Той посочи, че западният военен алианс трябва да възприеме нова стратегия спрямо Киев. Запитан дали призовава Европейския съюз и НАТО за оказване на военна помощ, дипломат номер едно на Украйна отвърна: "Разбира се, че да."

Междувременно, украинският президент Петро Порошенко обсъди, за пети път от началото на месеца, украинската криза с американския вицепрезидент Джо Байдън. Порошенко е подчертал, че мирният план е единственият начин за уреждане на конфликта. 

Външният министър на Русия Сергей Лавров ще участва в четиристранната среща с колегите му от  Украйна, Германия и Франция днес в Берлин. Преди това да стане ясно, представител на Червения кръст съобщи, че Москва и Киев са се договорили по условията за преминаване на украинска територия на чакащия на границата руски хуманитарен конвой.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна