Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под една четвърт от проверените къщи в Мизия са годни за живеене

От засегнатите 700 къщи от водното бедствие в Мизия, са проверени 350. Годни за живеене са само 75. Все още градът се отводнява, участват и много доброволци.

В бедстващия град има остра нужда освен от доброволци и от оценители, каза за Хоризонт кметът на града Виолин Крушовенски и обясни, че до дни ще завърши огледа на засегнатите от бедствието домове и инфраструктура. Тогава трябва бързо да бъде остойностен финансовият размер на щетите, за да може в кратки срокове пострадалите хора да бъдат обезщетени. Кметът призова за експертна помощ от техническите служби на общините, строителната камара, съюза на архитектите и други браншови организации.

 Две седмици след наводнението в бедстващия град, все още се отводнява. Помпите събират водата през уличния дренаж в ниските части на града, за да се оттегля по естествен път. Отводняват се и къщи и дворове. Доброволци помагат на пострадалите хора в разчистването на тинята и съсипаното имущество. Продължава дезинфекцията и извозването на останките от удавените животни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна