Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Предложението на Борисов е удар по ДПС, но и мост към Движението

Снимка: БГНЕС

Политологът Първан Симеонов от "Галъп" коментира в предаването "Нещо повече" казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в джебелското село Припек, че ако партията има мнозинство в следващия парламент и сформира самостоятелно правителство, 10 от заместникминистерските кресла ще бъдат поверени на мюсюлмани: Вероятната цел на подобно изказване е двойствена. Едната е да се позиционираш според района, в който да говориш. Това е район със смесено население, което означава, че подобно изказване е мислено като политически ефективно от своите автори. В същото време Борисов говори неслучайно по този начин за българските мюсюлмани, защото една от най-последователните черти на неговото политическо поведение е опитът да се влезе на територията на ДПС.

Това е мост към ДПС, но и удар по Движението, смята политологът: Това изказване определено цели да печели гласове, включително и за сметка на ДПС, но отваря вратата за едно утрешно благосклонно отношение на ДПС към ГЕРБ. Не бива да се изключва и типичният за Борисов фриволен стил на изразяване. Аз не бих изключил това изказване да се дължи и на доста любопитен стил на говорене, присъщ на Борисов.

Според Първан Симеонов колкото и да е силен залогът на следващите избори, по такива теми трябва да се говори внимателно.

Той каза още, че последните социологически данни на "Гълъп" показват, че ГЕРБ е формацията, която се ползва с инерцията на Европейските избори, с по-широката периферия, която може да мобилизира, в сравнение с основния си опонент БСП, както и с кампания, която е насочена към пълно мнозинство – нещо, което не е изключено. Макар и в момента данните да не го показват, това не е изключено да се случи до изборите.

Цялото интервю с Първан Симеонов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени