Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Тодоров: Машинното гласуване при избор на административни ръководители в съдебната система гарантира тайната на вота

Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет представя система за машинно гласуване при избор на административни ръководители. Такъв избор предстои на 25-и септември, когато ще се  избере нов председател на ВКС. Той се следи с повишено внимание от ЕК като проверка доколко ВСС може да гарантира състезание, основано на качествата на кандидатите, а не на предварителни договорки. Такива критики вече бяха отправени към начина, по който функционира системата на гласуване – че не гарантира тайната на вота, като се запазва информация за гласуването, че липсва равнопоставеност на кандидатите. Ясен Тодоров, председател на Комисията за професионална етика и превенция на корупцията, е категоричен, че тайната на вота е абсолютно гарантирана.

Системата има три основни предимства. Първото е, че тя гарантира, че един човек може да подаде само един глас. Гласът му ще бъде отразен правилно. Третото е, че тайната на вота е абсолютно гарантирана. Допълнително предимство е бързината и оповествяването на резултата в реално време. То става извество в един и същи момент и на членовете на Съвета, и на журналистите, които наблюдават вота.

Тодоров не вижда проблем при равнопоставеността на кандидатите при гласуване. Гласува се последователно за всеки един от кандидатите. Подкрепата за даден кандидат е само в главата на всеки един от членовете на ВСС на базата на представянето. Те са достатъчно отговорни хора и по никакъв начин тяхното решение не би било променено от това кой поред е кандидатът, за който са решили да дадат своя глас, поредността на гласуване няма никакво значение за вота и не се нарушават по никакъв начин правата на кандидатите.

Чуйте разговора с Ясен Тодоров от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна