Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева поема енергийния борд

Снимка: БГНЕС

Енергийният борд, предложен от президента Росен Плевнелиев и експерти от отрасъла, ще бъде структуриран с решение на Министерския съвет в сряда. Целта е бордът да се превърне в постоянно действащ консултативен орган към правителството, който да решава важни въпроси от обществена значимост в областта на енергетиката. 

За председател на бъдещия борд се предлага да бъде избран вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, а за заместник-председател министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. В борда трябва да влязат също ресорните заместник-министри на ерегетиката и на труда и социалната политика, представители на производителите на така наречената "зелена енергия", на Българския енергиен холдинг, Националната електрическа комапания, американските централи "Марица-изток" 1 и 3, на топлофикациите, електроразпределителните дружества, потребителски организации, синдикати и др. 

В доклад до Министерския съвет, изготвен от министрите Екатерина Захариева и Васил Щонов, се посочват основните проблеми в отрасъла – ликвидни затруднения, свито потребление на електроенергия, излизане от пазара на големи консуматори като "Кремиковци", както и задължението на НЕК да изкупува енергия от възобновяеми енергийни източници. 

Повечето участници в енергийния сектор посочват като причини за своето лошо финансово състояние държавните регулации, които ги притискат да продават на по-ниски цени или изкуствено намаляват техния пазарен дял. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна