Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасят подписка за възстановяването на паметника на I и VI полк в градинката на НДК

Снимка: Георги Нейков

Днес в Столична община ще бъде внесена подписка за възстановяване на паметника на бойците от Първи и Шести пехотен полк в София, загинали в Балканските войни и Първата световна война. Порди тази причина инициаторите искат спиране на конкурса за обновяване на съществуващия сега на мястото паметник "1300 години България" в НДК.  Един от участниците в подписката – Марин Гергов, който е направил и изследване за стария монумент, обясни: 

Изследването не е толкова прецизно, то е непрофесионално, но е достатъчно точно. То се базира на снимки, на карти, на аерофотоснимки от 1940-а година, на които се вижда старият паметник, къде точно е бил, и съответно аерофотоснимка от 1984-та година, на която се вижда новият паметник, то не е паметник, а архитектурно-скулптурен комплекс – "1300 години България", къде е точно. И се оказва, че новият е построен на мястото на стария, т.е. 1979-а или 1980-а, когато го разрушават стария, точно на неговото място се построява новият паметник

Този паметник, който е на Първи и Шести полк, на него са били между 3 хиляди и 4 хиляди, дори не знам точно колко, плочи на загинали хора в трите войни за национално обединение и всъщност този паметник съществува повече 45 години и хората са ходили, поднасяли са венци, всичките Гергьовски паради там са се провеждали, делегации международни, когато са идвали, са отивали и там са поднасяли венци. Въобще това е бил паметник, който е изразявал нашата национална памет.

Искаме просто да се възстанови старитя паметник на неговото оригинално място, по начина по който е бил. Той представлява три високи стени под буквата П и в средата на стените има един лъв с картата на Санстефанска България. Лъвът все още съществува, той е във Военноисторическия музей, две трети от плочите са запазени, когато е разрушаван, прибрани са може би в Музея на София или някой от другите музеи, но се знае къде са. 

Марин Гергов обясни, че съобраните до момента подписки по инициативата, която е започнала спонтанно във Фейсбук, са над 3200.

Разговора на Савелина Савова с Марин Гергов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна