Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Кендеров: Единственият инструмент, с който може нещо дългосрочно да се промени, е образованието

акад. Петър Кендеров
Снимка: БГНЕС


Създаването на Съвет за интелигентен растеж в Министерския съвет е позитивен ход като елемент от гражданското общество, според председателя на УС на Съюза на математиците акад. Петър Кендеров, който е и съветник на председателя на БАН по въпроите на образованието на .

Дори и един ден да се събудим с прекрасна икономика, с чудесно работеща администрация, с липса на каквато и да било корупция, няма да сме истинско общество, ако няма гражданско общество, ако няма структурите на гражданското общество. В този смисъл аз приветствам идеята да се създаде място, където да се събират идеи, да се обсъждат възможности, политики за някакво излизане от безпътицата.

Проблемът с изтичането на мозъци не може да бъде разглеждан само като икономически, изтъкна ученият и посочи, че Германия, също е обезпокоена от изтичането на потенциал, въпреки високите доходи, които предлага на учените. Десетки хиляди хора се подготвят за състезанията на Съюза на математиците всяка година, от тях едва няколко десетки заминават в чужбина, а огромното мнозинство остава у нас, разкри академикът. Ако искаме по-малко хора да напускат страната, трябва да променим отношението към онези, които са тук, категоричен е той. Хората напускат не защото няма условия, а защото не виждат промяна към по-добро, каза той.

Изтичането на мозъци не е само отрицателно явление, защото благодарение на него имаме достъп до най-високите постижения в света в областта на математиката и информатиката, допълни акад. Кендеров.

Няма начин нещо да се промени от днес за утре. Трябва да се мисли за след 30 години. Неслучайно Мойсей е водил евреите 40 години. Ние, както вървим, още 100 години няма да излезем. По някакъв начин трябва да се разбере, че единственият инструмент, с който може нещо дългосрочно да се промени, е образованието. Грижата за учителите, грижата за хората, които ще подготвят учителите – оттам трябва да се тръгне.

Ученият е убеден, че е необходим обществен консенсус кои неща са важни:

Не може националната доктрина да е всеки да забогатее поотделно. Може всеки да е богат и да има много хубава къща, но когато излезе на улицата, тя да не е павирана. Трябва да има и нещо за обществото

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна