Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Обществото се бори с екзистенциалната несигурност в бита и икономиката

Снимка: личен архив

В края на месеца, на Националния конгрес по психология,  ще бъдат докладвани не само есета, а и много сериозни резултати за несигурността, която е станала втора природа на преживяванията ни в ежедневието от доста дълго време.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ психологът Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България. Според него от години обществото ни се бори със екзистенциалната несигурност в бита, икономиката и политиката.

Започнали сме изследване още 1984 г. и 30 години наблюдаваме хората как се чувстват в тези всички преходи. Трябва да ви кажа, че утвърждаващия се модел е това, което българинът би нарекъл преодоляване, себенадмогване въпреки тези екзистенциални трудности, ограничения. Социално-икономически бариери за развитие и реализация.

Изключително важно е психолозите на място в Горни Лом да подходят индивидуално към всеки човек там, каза Димитров и обясни, че те имат нужда от съпреживяване. Психологът Маргарита Бакрачева допълни:

Няма точно установена превантивна мярка как да не настъпи и да не се развие посттравматичен стрес. Намирането на рамка и на сигурност, така че човекът да продължи напред, е много индивидуален процес. Най-важно е психологът да усети и да подходи индивидуално.

Липсата на усещане за обща сигурност в последните години резултира в апатия и липса на мотивация, допълни тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна