Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Работник от завод "Миджур": Директорът дойде, за да види може ли да се постигне норма от 100 мини на човек на смяна

Снимка: БГНЕС


Черен флаг е спуснат наполовина над сградата на кметството в село Горни Лом. Днес цялата страна отдава почит към паметта на загиналите 15 души след взрива в бившия военен завод.

Емил Борисов е работник в завод "Миджур". Само това, че е бил първа смяна спасява неговия живот. Според него комплексна грешка е причинила трагедията:

Моето лично мнение е, че е комплексна грешка - на работник, на работници и от някои недоглеждания от бързина. И ето го резултата. Предварително ни е воден инструктаж. Версията, която се тиражира, че злополучната втора смяна в присъствието на изпълнителния директор Емил Митов има някакви нови технологии, това е абсолютно несъстоятелна версия. Тези мини ги работим най-малко от две седмици. Неговото идване беше за съвсем друго нещо - да се види може ли да се постигне нормата от 100 мини на човек на смята. Стигали сме до 1040, това е максимума, 14 човека.

Започнаха и следствените дейности в завода. В селото са екипи от следователи, психолози и съдебни лекари. Най-важното в момента е теренът да се обезопаси за разследващите.

Вторият оглед на мястото на взрива се прави от специализирана техника на военните тип "пустинна котка". В една от колите ще бъде сержант Мартин Георгиев. Той обясни, че следователите ще преценят роботът до къде трябва да стигне, а целта на специализираната машина е да защити хората при необходимост.

Разказа и на други работници в завода чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.