Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се състоя освещаване на мястото и поставяне на основния камък на паметника на цар Самуил

Τσάρος Σαμουήλ
Снимка: αρχείο

Държавният глава Росен Плевнелиев, премиерът Георги Близнашки и кметът на София Йорданка Фандъкова присъстваха на тържествен водосвет по повод поставянето на основен камък на мястото, където предстои да бъде издигнат паметник на българския цар Самуил по случай 1000 г. от смъртта му. Монументът ще се издига до църквата "Света София".

Премиерът подчерта, че паметникът ще бъде издигнат в родния град на Самуил, близо до храма "Света София", където владетелят е получил християнското си причастие. Той е величава и трагична фигура, изтъкна Близнашки. Според него, за епохата му се говори като за Българската епопея. 

Изучавайки неговите дела, ние получаваме може би най-страшния урок по история на съпротивата, на една самоосъзнала се политическа и етническа общност, която се съпротивлява с мултиетничната и разнолика Византийска империя, която по онова време се намира във възход.

Още приживе Самуил е легенда. Управлява близо половин век и е образец за български държавник. Остава в историята с неустоимия си стремеж да защитава българщината. Отдаден на каузата след битката при с. Ключ, когато е пленена голяма част от войската му, не понася гледката на ослепените си воини от Василий Втори - Българоубиец, умира. В храм-паметника "Свети Александър Невски", патриарх Неофит отслужи заупокойна молитва в памет на великия български цар.

Нека днес, когато все по-трудно откриваме около себе си примери, достойни за подражание, личността на цар Самуил да ни вдъхновява в нашия живот. Нека помним жертвоготовността, с която той брани своето отечество и отдава всичките си сили за благото на своя народ.

Бъдещият монумент на цар Самуил ще бъде издигнат през ноември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени