Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози излизат на протест срещу застрояването на Кара дере

Снимка: БГНЕС
Премахната ли е последната пречка пред застрояването на Кара дере? Съпредседателят на "Зелените" Андрей Ковачев каза в "Преди всички", че решението на РИОСВ Бургас от 6-и октомври, което дава път на строителството на нов луксозен къмпинг, ще бъде обжалвано.

Там наистина е място, урбанизирана територия, но то е с този статут заради един незаконен устройствен план, одобрен от общината. РИОС нищо не прави, за да бъде отменен, незнайно защо. Там е природа и е "Натура 2000" защитена зона. Няма как да се позволи това. Ние очакваме актовете на местната  власт да бъдат спрени от министъра на околната среда и водите и директорите на  регионалните инспекции по околната среда и водите, които не си вършат работата, да бъдат уволнени.

Министърът на околната среда и водите трябва да издаде ясна и категорична заповед за "Натура 2000", която не позволява там да се строи, смята Андрей Ковачев.

Предстои граждански протест тази вечер пред Министерския съвет, породен от недоволството на хората срещу застрояването на Кара дере.


Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова е поканила на разговор еколозите, които организират протеста. .

Интервюто на Борислава Борисова с Андрей Ковачев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени