Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефка Костадинова връчи на Томас Бах скулптурата "Борба" на Любомир Далчев

Росен Плевнелиев, Стефка Костадинова и Томас Бах в Лозана
Снимка: bgolympic.org

България вярва в основните ценности на олимпизма, а именно - мир и свободен дух. Страната ни споделя визията на Международния олимпийски комитет, че спортът обединява и изгражда мостове между народите, дори и в трудни моменти. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемония, на която председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова връчи на Олимпийския музей в Лозана скулптурата на професор Любомир Далчев "Борба".

Дисциплината борба е една от петте основни спорта, поставили началото на олимпийската идея през античността и е част от програмата на всички олимпийски игри до днес. Държавният глава поздрави президентa на МОК Томас Бах по повод 120 години от основаването на организацията и изрази
своята висока оценка за начина, по който екипът на МОК изпълнява олимпийската мисия. Президентът подчерта, че България винаги се е гордяла, че е сред 14-те страни участнички в първите съвременни Олимпийски игри в Атина през 1896 г. От тогава българските спортисти са спечелили 220 олимпийски медала от летни и зимни игри. 

Стефка Костадинова разговаря 40 минути на четири очи с най-влиятелния човек в световния спорт. И Костадинова, и Бах не обявиха подробности по темите, по които са дискутирали, но са разисквани новите тенденции и перспективите пред международното олимпийски движение, в частност пред националните олимпийски комитети. На входа на изложението откъм езерото Льо Ман е поставена летва за скок на височина, фиксирана на световния рекорд за мъже на Хавиер Сотомайор (245 см), а отметка показва и ненадминатия до днес връх на Костадинова (209 см) в дисциплината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени