Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма изчезнали българи след снежните бури в Хималаите

| обновено на 17.10.14 в 12:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не се потвърди информацията за изчезнали българи в Хималаите след големите снежни бури на северните склонове на Непал. Пред "Хоризонт" един от организаторите на екскурзиите Евгени Динчев каза, че те са живи и здрави и се прибират в София утре.

Аз изрично казах, че по мои сметки те би трябвало да са извън района още преди да е станало нещастието. Казах, че няма връзка с тях, но най-вероятно са извън района на нещастието, още преди случването му. Утре се прибират живи и здрави хората.

Динчев сподели как се е случило бедствието:

Минава някакъв циклон от Индия, закача част от Хималаите, падат големи валежи - между метър и два в един район. Вследствие на това хората, които са в този район, остават или блокирани, или попадат под ударите на лавини, които се свличат в тесните долини и в този случай, има някъде около три - четири лавини, които са паднали и са отнели живота на доста хора. Изчезнали има, които най-вероятно също ще ги открият под лавините. Сега е точно най-активният сезон за трекинг в Хималаите, но по някой път високата планина показва зъбите си.

Най-малко 80 алпинисти са в неизвестност, по последна информация от района. До момента е установена смъртта на 27 души в бурята, 23-ма са били спасени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!