Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници от цялата страна подкрепиха протеста на миньорите в Мадан

Снимка: БТА

Работници от цялата страна подкрепиха протестния митинг на миньорите в Мадан, които се обявиха против намерението за промяна на пенсионната система в рудодобива и въгледобивната промишленост. Протестът се организира от двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа". Председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ Валентин Вълчев заяви:

Затова днес са тук, миньорите от мини "Марица-Изток", "Черно море"-Бургас, "Елаците"- Мирково, Челопеч, Бобовдол, почти от цялата минна гилдия в страната. Надявам се, че все още първите отговорни мъже на тази страна не са забравили какво стана преди няколко години тук. Надявам се, че преди да бъде съставено правителство, преди народните избраници да отидат в Народното събрание, те ще ни чуят. Искаме да защитим правата си, така, както работим, така трябва и да се пенсионираме.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обясни проблема с пенсионирането на миньорите като го раздели на две - възрастта и така наречения Параграф четири.

Тъкмо се бяхме разбрали в София с ГЕРБ, с ДПС и с БСП този параграф да го отложат, на другия ден се скараха и парламентът замина. Сега се проведоха избори, депутати има, парламент още няма, няма и кой да реши проблема. Нашето предложение е да го отложим и в един по-спокоен период, една година да умуваме как да го решим окончателно, но поне да го отложим, защото иначе от Нова година мандалото пада.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени