Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вал Тодоров: В българската публика има голямо недоверие към българското кино


Платформата за късометражни филми Кинематограф.бг започва новия си сезон с премиерна прожекция на филма "Контражур" в 20.30 часа в нощен клуб "Студио 5" на НДК. Лентата е номинирана за най-добър български късометражен филм и селектиран на Международния фестивал "В двореца" в Балчик през тази година.

Един от режисьорите на творбата Вал Тодоров каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт", че извън софия почти няма кина, в които да се прожектират български филми, часто от явлението се дължи на големите киновериги, които прожектират предимно западни ленти, а друга- на недоверието на публиката:

Има много път, докато българското кино, пълнометражно и късометражно започне да бъде оценявано от хората, но в момента "Тази вечна ерес", което е пълнометражен филм, го въртим по доста кина. Независимо от това публиката не е много голяма, защото, за съжаление в българската публика има голямо недоверие към българското кино. Затова смятам, че това, което правят "кинематограф" е изключително важно, тъй като хората онлайн, от спокойствието на собствените си къщи, могат да гледат някои от тези късометражни филми и да видят всъщтност на колко високо ниво са.

Юлиян Спасов, който е от създателите на инициативата "Кинематограф бг" допълни, че във Франция около 60% от филмите в кината са европейски, а около 30%-местни, докато в България показаните еврпейски филми са много малко в последните 20 години. Кинематограф ще представеи 9 филма от 7 страни, обединени от темата за парадоксите и вечното състезание в живота.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени