Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министър Бранимир Ботев предлага отделно министерство на туризма

Снимка: Светла Бондова

Близо 14 процента от брутния вътрешен продукт на България се формира от туризма. За пълноценното рекламиране на страната ни в чужбина бюджетът за туризъм би следвало да бъде около 17 и половина милиона евро. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Според него би трябвало да има и отделно министерство на туризма, за да бъде туризмът директно представен в изпълнителната власт. 

България има възможности за развитие на туризма, но парите от държавния бюджет за този сектор от икономиката са изключително малко, каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Реално около 17 и половина милиона евро би трябвало да бъде бюджетът за промотиране на страната ни навън.

След като една индустрия като туризма генерира близо 14 процента от брутния вътрешен продукт и по данни на Световната организация по туризъм е вкарала в икономиката на страната за миналата година 5 и половина милиарда евро, от които 3,2 милиарда е директният принос и съпътстващият принос общо прави 5 и половина милиарда евро, очевидно е, че тя се нуждае от много по-сериозна подкрепа. Хората от туризма допринасят за този висок дял на туризма в брутния вътрешен продкут и ние трябва да им се отблагодарим по някакъв начин. Едно от това е ролята на държавата в приноса й към промотирането на страната, каза Ботев.

В стратегията за устойчиво развитие на туризма в България до 2030-а година се казва, че трябва да има диверсификация по отношение на крайните туристически продукти.

Ние нямаме огромен потенциал за развитие повече на българското море. За сметка на това имаме прекрасни балнео и СПА възможности за развитие, културно-исторически туризъм, екотуризъм. В същото време и нови генериращи пазари, заяви Ботев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна