Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирват се тефтерчетата на Филип Златанов

| обновено на 11.11.14 в 17:57
Снимка: БГНЕС

Изчезна ключово доказателство по делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси

Тефтерите с указания  кой "да се удари", "забави", "оправи" и "забърза" срещу инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц.", "И.Ф.", "Д.П.", са доказателства по делото срещу Филип Златанов и са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30-и септември. Месец по-късно  – на 29-и октомври, същияг следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийския апелативен съд, пред който Златанов обжалва наказанието си от три години и половина затвор.

На 5-и ноември Бенчев подава сигнал в VI РУП СДВР, че от автомобила му са изчезнали документи и лични вещи. Между документите били черният и червеният тефтер на Златанов.  

Говорителят на Софийската градска прокуратура прокурор Павел Панов нямаше отговор на въпроса защо прокуратурата е научила за случилото се от медиите, а не от МВР. Той не видя проблем в това, че веществените доказателства са се намирали у вещото лице.

Доколкото се касае за веществени доказателства, за които не се изисква специален режим за съхранение, няма пречка да бъдат пренасяни от вещото лице във връзка с възникнала служебна необходимост.

Панов нямаше отговор и на въпроса защо Бенчев е тръгнал да връща тефтерите седмица след като са му били поискани от следователя, а на въпрос, нормално ли е повече от месец графологичната експертиза на бележките на Златанов да не е готова, отговори.

Всеки случай е сам за себе си и не може да бъде коментиран за някакъв конкретен срок.

От днес прокуратурата е в режим: „незабавно“. Разпоредена е незабавна проверка, има дело срещу неизвестен извършител за кражба. Данни обаче тя да е умишлена - няма. Бенчев трябваше да върне тефтерите за да бъдат предадени на колегата му Валери Костадинов, определен от Софийския апелативен съд да направи важна за изхода на делото експертиза. Заради забавянето на експерта на прокуратурата делото срещу Златанов беше пренасочено от 16 октомври на 20 ноември. Как ще се отрази липсата на важните веществени доказателства на разплитането на случая "Златанов".

Това е въпрос на бъдеще. Аз не мога да дам прогнози какво ще се случи, каза говорителят на Софийската градска прокуратура Павел Панов.

Първаначално Бенчев беше свързван с назначената от Софийския апелативен съд графологична експертиза, която да установи дали ръкописният текст в двата тефтера, намерени в кабинета на Златанов, е писан от него. В последствие стана ясно, че Бенчев е вещо лице на прокуратурата, а определеният от апелативните съдии Валери Костадинов никога не е имал достъп до тефтерчетата с указания, защото от прокуратурата отказваха да ги дадат на съда, което стана причина делото срещу Златанов да бъде пренасрочено от 16-и октомври за 20-и ноември.

Документите са били откраднати от колата на Стефан Бенчев, докато той поправял спукана гума, обясниха пред "Хоризонт" източници от МВР. Случката се е разиграла в столичния квартал "Овча купел". Бенчев е подал сигнал в VI РПУ миналия четвъртък. В показанията си е записал, че сред липсващите документи има експертизи и лични негови документи. Едва вчера обаче в полицията са разбрали, че сред документите са и тефтерите на Филип Златанов. Криминалисти коментираха, че пукането на гуми на автомобили и обира им, докато водачите ги сменят, е позната практика сред крадците в София.

Златанов беше осъден, защото е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Плевнелиев и е забавил обявяването на решението по преписка срещу бившата му заместничка Димана Ранкова. Софийският градски съд постанови тежкото наказание, като ползва експертиза върху записките с указания и инициали "И.Ф., Б.Б. Ц.Ц.", направена върху ксерокопие от ксерокопие на тефтерчетата. Апелативният съд тръгна да коригира това, назначавайки графологична експертиза на оригиналните тефтери, с аргумент, че тя е ключова за решението виновен или невинен е Златанов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна