Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нощен Хоризонт" стъпи на голямата сцена на Театър "София"

Театър София
Снимка: Андрей Манукян

Театрално представление постави "Нощен Хоризонт" на голямата сцена на Театър "София" в първите часове на Европейската нощ на театрите. Над 10 бяха срещите с хората, които обикновено остават анонимни, тъй като са зад сцената, но без тях нито един спектакъл не може да се реализира. Те са тези, без които "магията" не може да стане.

"Театралният пъзел", който нареди предаването, събра онези елементи, които изграждат цялостната визия на различните постановки. Слушателите чуха, а онези, които гледаха предаването на интернет страницата на БНР, видяха, как се въртят кръгът и шайбата на сцената, как пропадат отделните оркестрини на авансцената, научиха какво е джоб, крачол или ръкав, какво е чига и как се движи, как се спуска осветителният мост и какво има на него, както и още други тайни, които помагат да се случи театралното чудо. Срещите с помощник-режисьорката Адриана Петрова, ръководителя на художественото осветление Димитър Александров, ръководителя на служба "Звук" Асен Илиев и с Нина Цончева, която отговаря за грима и прическите, ни разкриха тайните на тяхната работа. А тя изисква не само технически умения, но и творческа всеотдайност. Демонстрациите, които описахме и представихме, ни доближиха още повече до магията, наречена театър.

Разбира се, наши гости бяха и част от творческия екип, както и ръководството на театъра – директорът Ириней Константинов и драматургът Богдана Костуркова. А в качеството си на стопанин на Театър "София" с нас за кратко беше и заместник-кметът на столицата г-н Тодор Чобанов.

Актьорите: Сава Пиперов, Дария Симеонова, Антон Григоров, Юлиян Рачков, Йоанна Темелкова, Мартин Гяуров, Николай Върбанов, Борис Георгиев, Юлиян Малинов, Пламен Манасиев, Николай Димитров, които бяха в зрителната зала, хората от различните технически служби, режисьорката Бисерка Колевска и художникът Станислав Памукчиев, който е и сценограф на постановката "Антигона", ни помогнаха в "Нощен Хоризонт" да разиграем един театрален спектакъл и да наредим "театралния пъзел". Така театърът стана по-разбираем за публиката, по-обичан и по-близък до нея. Защото театърът не са само актьорите. Той се сътворява и от онези невидими хора, които отдават всичко от себе си, за да доставят истинска наслада на Негово Величество зрителя.

Аплодисменти, смях, театрална музика, ефектно осветление, мултимедия с откъси от постановките на Театър "София", декори, дим – всичко имаше в това театрално представление, създадено от "Нощен Хоризонт" в първите часове на Европейската нощ на театрите.


''Нощен Хоризонт'' на живо от голямата сцена на Театър София

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна