Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Константин Цеков и Румен Бояджиев за "БГ Рок Симфони"

Константин Цеков и Румен Бояджиев коментираха за "Хоризонт" проекта на Музикалната къща на БНР "БГ Рок Симфони". Едни от най-известните музиканти и групи на българския рок – "Щурците", ФСБ, БТР, Д2, Орлин Горанов, Тони Чембъра, Милена и други – свириха и пяха на 24-ти ноември в зала 1 на НДК със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров.

Константин Цеков: Много е хубаво, че се случва "БГ Рок Симфони". Ние подкрепяме тази инициатива на БНР с нашето участие.

Румен Бояджиев: Казвали сме неведнъж, когато започнахме тура "ФСБ Симфони", че това е един свят, който е върховната кула на музиката. Симфоничният оркестър  е вечният инструмент на човечеството, най-съвършеният инструмент, където всичко може да бъде разказано с музикален език. Усещането да си близо до такъв уникален човешки апарат е невероятно. Това ние го преживяхме вече... Инициативата е чудесна да се чуе повече български рок през призмата на Симфоничния оркестър.

Има много талантливи музиканти в България. Тяхната задача е да разнасят светлина. Затова сме учили и затова сме родени. Чрез музиката много светлина може да се пръсне. Да освети много черни места, така че хората да виждат по-добре, да се радват на осветеното. Цял живот се опитваме да осветяваме.

Коя е най-голямата заблуда на човечеството това е сериозен въпрос? Няма еднозначен и бърз отговор, но има някои ходове, които можем да направим. Първо, да не сме вечно недоволни. Да се опитваме да се борим за красивите неща, да не аплодираме грозните. Публиката в България страда от това, че не се е диферинцирала към определен вид изкуство... Приоритетите трябва да създадат отново ценностна система, която сме загубили.

По отношение на заблудите  Константин Цеков казва: Още преди хиляди години големи философи са казвали "Аз знам, че нищо не знам". Същото важи и днес. Най-лош е моментът, когато си помислиш, че знаеш всичко... Дебрите на познанието ще ни отърват от всички възможни заблуди.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.