Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Св. Николай Чудотворец

св. Николай

Българската православна църква чества един от своите най-големи празници - деня на Св. Николай Чудотворец, почитан като закрилник на рибарите, моряците и банкерите.

Рибарско селище в центъра на Бургас ще пресъздаде атмосферата на древния морски занаят за празника на града, който се чества на Никулден.  За първи път от десетилетия насам бургаското пристанище ще бъде отворено  за жителите и гостите на града.

С богата програма Бургас ще чества Никулден, който е празник на града. Емблематичният символ - часовникът на централния площад, ще бъде превърнат в морски фар, а автентични декори на рибарски хижи, лодки и талян ще пресъздадат атмосферата на рибарско селище, каза началникът на отлед "Култура" в oбщината Петър Парушев:

И другото нещо, което се превижда тук в градинката до часовника е да има много игри и за малки, и за големи. Ще има аниматори, които ще направят всъщност този рибарски дух по-автентичен.

Литийно шествие от храм "Света Богородица" до Моста, както и златна снимка на кмета Димитър Николов с именници са още част от празничната програма. Министър Московски ще открие зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. Входът за морката гара се намира близо до старата фрегата.

С най-голям интерес се очаква празничният концерт на площад "Тройката", на който ще бъдат запалени светлините на Коледната елха.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени