Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици се събраха на Морската гара за празника на Бургас

Стотици бургазлии се събраха на входа на Морската гара, която отново отвори врати на празника на града. От моста в Морската градина бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари. Литийното шествие беше водено от Сливенския митрополит Йоникий.
Отворената за свободен достъп морска гара след дълги години, както и рибарското селище в центъра на Бургас безспорно се превърнаха в най-големите атракции на празника. Морски фар, рибарска хижа, лодки, мрежи и талян са част от автентичните декори на рибарското селище, а актьори от Бургаския театър разказват морски истории и създават празнично настроение. Огромна опашка се изви пред пункта, на който се раздава безплатна рибена чорба, а на много места на главната улица "Богориди" има открити скари с риба.
По-рано тази сутрин на тържествена общинска сесия бяха наградени с Почетен знак шестимата спасители, които в нощта на 5-ти срещу 6-ти септември, когато приливна вълна заля главния път Созопол- Бургас, помогнаха на хората от отнесените и потънали във вода коли. За първи път беше присъдено и ново звание - "Почетен съветник" посмъртно на Петко Росен за неговата творческа дейност и спасяването на български евреи. 
Празничната програма продължава с изложби и спортни събития, а от 18.00 часа на площад "Тройката" ще започне големият тричасов концерт, на който ще бъдат запалени и светлините на Коледната елха.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна