Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайфунът "Хагупит" постепенно започва да отслабва

| обновено на 07.12.14 в 15:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайфунът "Хагупит" връхлетя източната част на Филипините, като изкорени много дървета и разруши къщи. Съобщава се за най-малко двама загинали. Скъсани са електропроводи, а крайбрежните зони са застрашени от мощни морски вълни. Над половин милион души напуснаха крайбрежните селища в района, който все още се възстановява от миналогодишния тайфун "Хайян".

В Таклобан, където хиляди станаха жертва на "Хайян", ветровете отнесоха покриви на къщи, а улиците бяха наводнени. "Хагупит" обаче изглежда няма да бъде толкова сериозен, колкото мнозина се опасяваха, въпреки че е  най-мощният тайфун, засегнал Филипините тази година. Силата му обаче отслабна тази сутрин и сега ветровете му са със скорост от 140 километра в час, а поривите със скорост 170 километра в час.

Още в петък властите наредиха на милиони филипинци да се евакуират и да се подслонят в църкви, училища и спортни зали. В столицата Манила, с население 12 милиона души, властите отмениха учебните занятия в началото на следващата седмицата заради прогнозите за обилни валежи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна