Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Румен Миланов: С връщането на ГДБОП в МВР няма да се получи свръхцентрализация

Снимка: БГНЕС

Всички тези промени в Закона за МВР водят до намаляване на професионализма като цяло и намаляване на ефективността на тази система, каза ген. Румен Миланов в интервю за предаването "Преди всички".

Законът за МВР като цяло е положителен. На преден план се появява темата дали ГДБОП да се върне отново в МВР, което мисля, че е съвсем нормално. Преди година, когато БОП-ът беше прехвърлен, той функционираше по един начин. Спира се неговото функциониране, прехвърля се в друга служба, започва наново да функционира. Прави първите стъпки в едни нови екипи. Сега отново го връщаме, пак първи стъпки, т.е. целият този процес намалява ефективността в борбата с престъпността, добави той.

Свръхцентрализация в МВР с връщането на ГДБОП няма да се получи. Съвсем нормално е полицейските структури да са на едно място. Второ – оперативно-техническите взаимности са изведени от МВР, така че свъхконцентрация няма как да стане. За да няма концентрация, има механизми, които не я допускат, посочи той.

Ген. Миланов посочи като слабо място на институциите координацията: Ние все още робуваме на един ведомствен феодализъм, който отдавна в добре развитите страни е загърбен и се работи координирано по редица въпроси.

Цялото интервю на Таня Милушева с ген. Румен Миланов чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна