Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Голуей върши чудеса на сцената със своята 24 каратова златна флейта

Снимка: jamesgalway.com
На 75 години Джеймс Голуей има всичко! Признанието на критици и милиони фенове, короновали го за флейтист № 1 в света. Твърди се, че е най-продаваният класически изпълнител на всички времена. Записите на Голуей се разпродават като топъл хляб в милионен тираж. Няколко статуетки „Грами” красят дома му в Люцерн, а до сър Джеймс и на сцената, и в живота е неговата чаровна съпруга лейди Джийн. На сватбата им през 1984 година лично г-н Мурамацу подарява на Голуей 24 каратова златна флейта, с която прославеният музикант не се разделя и за миг. Често наричат Джеймс Голуей живата легенда на флейтовото изкуство на ХХ век, а маестрото отвръща: „Единственото вярно е, че съм жив все още и слава Богу. Звездоманията не е мой проблем. Тези, които фабрикуват подобни словосъчетания искат на всяка цена да блеснат с поредната сензация. Така разбира се расте тиражът, респективно рейтингът в масмедиите. Понякога едва успявам да се позная в подобни бомбастични материали...”
Където и да се появи Джеймс Голуей мигом привлича погледите. Невероятен магнетизъм се излъчва от цялото му същество. Омагьосва публиката още с първите тонове. Всички се питат къде е тайната. „Няма никаква тайна. Стремя се не да свиря на флейта, а да „пея”. Що се отнася до звука и моделирането на мелодичната линия, научил съм повече от цигуларите Менухин и Щерн, от божествената Калас, отколкото от професорите в Лондон и Париж. Нищо не се постига без ежедневни упражнения. Най-много държа на интонационната чистота на звука. После се надгражда виртуозитет, преливане на цветове...  А целта е една: оформяне на музикални образи.”
Флейтист № 1 в света съветва колегите си да се появяват на сцената само добре отпочинали и в никакъв случай да не свирят на празен стомах.
Що се отнася до предпочитани автори, топ пет на Джеймс Голуей изглежда така (с уточнението, че имената са подредени по азбучен ред): Бах, Бетовен, Хайдн, Моцарт, Шуберт.
„Когато изпълнявам дадено произведение, изцяло се съсредоточавам върху точно определен звук и стилова определеност. Без значение дали съм го свирил 100 пъти или пък е ново за мен. Впрочем то винаги е ново в конкретния момент! Искам да обгърна творбата с друг поглед. Да открия онова, което ще ме запали и плени отново. Все едно се запознавам пак с любимата жена!” - признава Джеймс Голуей в разговор с Петер Холенщайн през 2000 година.
Малко преди това, след триумфално турне в САЩ сър Джеймс се разминава на косъм с инфаркт. Един виртуоз дължи живота си на друг. Не във фрак, а в бяла престилка. Виден сърдечен хирург от китайски произход оперира Голуей в Ню Йорк и му поставя два байпаса със заръката: „Многоуважаеми маестро, придържайте се към динамика diminuendo в по-нататъшния си житейски път. И заложете на вегетарианската храна...” Джеймс Голуей послушал своя спасител. Свалил излишните килограми и намалил драстично броя на концертите, които до този момент надхвърлят цифрата 120 годишно.
Удивителен хъс за работа има все още Джеймс Голуей. Занимава се с благотворителна дейност. Ръководи майсторски класове в различни точки на света. А със съпругата си лейди Джийн основаха международно училище за флейта в Швейцария. Там всяко лято се събират таланти, жадни да се докоснат до магнетичното излъчване на Джеймс Голуей.
Знаменитият ирландец често се появява на сцената в компанията и на попмузиканти: Стиви Уондър, Елтън Джон, Рей Чарлс... Прекрачва смело демаркационната линия и свири фолк, поп, джаз стандарти...
На бляскав фойерверк ще се насладите в неделната вечер с изпълненията на Джеймс Голуей. А творбите са от Бах, Моцарт, Дворжак, Чимароза, Анри Годар, Хауърд Шор...

неделя, 28 декември, от 19.30 часа


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени