Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строящият се 18 години храм „Св.Мина“ в столичния квартал „Лозенец“ ще бъде завършен през 2015-та

Снимка: www.dnevnik.bg

През 1996-та година в столичния квартал „Лозенец“ започва строителството на храм. Той е дълго чакан, защото ще бъде единствен за голям район от многолюдния квартал.

Днес, 18 години по-късно храмът е построен, но все още не е отворил врати. Хората недоумяват кой и защо оставя една прекрасна сграда да се разграби и разруши.

Църквата е строена по време на алтернативния Синод, поради което след като загуби позиции, официалният не положи никакви грижи за продължаване на строежа. Сега, мисля, че е ничия територия. В момента не се строи, там се подслоняват клошари. Сградата е започнала да се събаря, взети са някои части от нея – ламаринени плоскости, медни обкови, прозорци. Постепенно ще се разгради и ще се разруши църквата. Много се надявам, даже съм мислила да пиша писмо до Светия Синод, да се вземат някакви мерки, казва жена от квартала.

Повод храмът да не бъде завършен и пуснат в духовно употреба още преди 10 години е станала липсата на решение за имотни проблеми и овъзмездяване на част от собствениците, върху чийто терен е разположен.

Установихме, че самият строеж е незаконен. Отделно има проблем със самия терен, който голяма част е общински, една малка част е частна, която в момента е в процес на овъзмездяване. Последните два месеца доста сериозно работихме, за да видим какви са документите. През годините много неща се изгубиха. /…/ В момента сме пуснали документи в Областната управа и в Столичната община, за да узаконим обекта, обясни свещеноиконом Василий Сараян, които е предстоятел  на новостроящият се  храм  "Св.Мина".

По думите му служителите там са приели присърце проблема. Той е получил уверение, че до Великден на 2015-та строежът ще бъде узаконен, а въпросът с терена уреден, така, че той да бъде придобит от общината и да бъде дарен на Софийската Митрополия.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени