Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем са жертвите от "Норман Атлантик", всички българи са спасени

| обновено на 29.12.14 в 19:52

По последни данни на италианските власти, все още се издирват 38 от хората, които са били на борда на запалилия се в Адриатика ферибот. Спасени са 427 души, включително 56 членове на екипажа, жертвите са 8. Всички българи, намирали се на борда, са спасени.

Италианският министър на транспорта Маурицио Лупи съобщи, че е рано да се спекулира дали има все още липсващи хора, но е възможно да има лица, които са си запазили място на ферибота, но не са били на борда. Той каза, че властите сравняват списъка с имената на 427-те спасени.

В момента спасители претърсват ферибота, който бе обхванат от пожар в Адриатическо море. По-рано днес бяха евакуирани пътниците и членовете на екипажа.  62-годишният капитан Арджилио Джакомаци е напуснал последен кораба в 14,50 ч. местно време.

Всички българи, пътували на борда на ферибота са спасени, съобщиха от Министерството на външните работи. Сред загиналите при инцидента няма наши сънародници. Успешно са евакуирани общо 7 българи. Има вероятност още четирима да са сред спасените, съобщи говорителят на МВнР Бетина Жотева:
В крайна сметка имаме информация за седем спасени български граждани, но имаме информация и за две допълнителни имена, които ни ги дадоха нашите съграждани от ферибота. Освен имената на Сл. Божилова, и П. Ненова, които ни бяха дадени от министерството на външните работи на Гърция, днес дойдоха имената и на Виолета Папарева и Димитър Дечев. И четирите имена са предадени на италианските власти. Засега последното, седмо потвърдено име е на М. Мусавитски, който е настанен в болницата в Лече. Галин Хайтов е в болницата в Бриндизи. Всички са в добро състояние.
Италианският военен кораб „Сан Джорджо” е спасил българите Красимир Естов, Радка Тодорова, Стаменка Аргирова, Вергил Доспатлиев и Асен Асенов, които се намират на борда му. Очаква се той да пристигне в Бари или в Бриндизи късно тази вечер.
Гърци, които се спасиха от горящия ферибот, признаха, че са се хвърляли в морето, за да се спасят от пламъците. Имало недостиг и на спасителни екипи. Няколко версии вече се появиха за причината за пожара. Най-вероятната, според експертите, е претоварване на ферибота с тирове, които са били паркирани близо един до друг. Сред тях е имало и няколко цистерни със зехтин, които създали условия за силния пожар. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна