Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 жертви на атентат срещу офиса на френския вестник "Шарли ебдо"

| обновено на 07.01.15 в 20:33
7
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Четирима водещи карикатуристи са сред 12-те загинали при атаката срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо". Ранените са 10, петима от които в критично състояние, при стрелбата по-рано днес в парижкия офис на списанието. Двама от загиналите са полицаи.

Трима са били нападателите срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо", обяви френският вътрешен министър Бернар Казньов. Властите действат, за да неутрализират по най-бърз начин тримата извършители, допълни министърът.

Заради инцидента Франция повиши до най-високото ниво състоянието на тревога в Париж. Националната система за сигурност беше поставена в "готовност за нападение".

Нападения срещу офиса на списанието е имало и преди заради карикатури на пророка Мохамед. Телевизионен канал цитира очевидец, който видял инцидента от близка сграда в сърцето на френската столица. Мъже с качулки влезли в сградата, където се помещава изданието, въоръжени с автомати "Калашников", след няколко минути се чули множество изстрели, след което стрелците избягали. Нападателите викали ние отмъстихме за пророка Мохамед, твърдят очевидци.

Френското издание "Льо Поан" съобщи, че сред жертвите е и карикатуристът Кабу (на снимката), Снимкачиито карикатури на пророка Мохамед в "Шарли ебдо" станаха повод за недоволство от страна на мюсюлманската общност.

Неописуеми са шокът и суматохата в района на седалището на изданието, което се намира в 11-и район на Париж. Според очевидци на кървавата сцена много хора от редакцията се опитали да се скрият в околните сгради. Според радио Франс енфо нападателите са наричали по име някои от жертвите си. Очевидно става дума за добре подготвена атака, чиято точна причина за момента не е ясна.

Президентът Франсоа Оланд окачестви стрелбата като "терористичен акт": 

Това е един изключително варварски акт срещу списанието. Пресата означава свобода на словото и това е акт срещу журналистите, които винаги са се стремели да доказват, че във Франция те работят, за да защитават идеите си, каза Оланд.

В Елисейския дворец се проведе извънредно заседание на френското правителство.

Държавата е предприела всички мерки, за  да бъдат разкрити тримата престъпници, извършили варварския атентет срещу вестник "Шарли ебдо",  обяви вътрешният министър Бернар Казньов след края му.

Кабинетът откри кризисен щаб,  а полицията обяви за издириване тримата атентатори, избягали с два автомобила след стрелбата. Изходите от столицата бяха поставени под контрол следобед, а антитерористични специални части са разположени в съседния департамент Сен-Сан Дени.

Улучено е сърцето на Франция, каза премиерът Манюел Валс по време на посещение в близкия полицейски участък.

Над 5000 души се събраха на площад „Република“ в Париж, за да почетат паметта на загиналите в атентата срещу „Шарли ебдо”, съобщава вестник "Льо Монд". Подобни демонстрации се състояха в десетки френски градове и в чужбина. Полицията  преброи 10 хиляди души в Тулуза. Толкова бяха демонстрантите и в Лион.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

____________________

снимки: ЕПА /БГНЕС


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени