Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Кабинетът никога не е обсъждал вариант за изпращане на армията на границата

През пролетта проблемът с бежанците може да се превърне в заплаха за националната сигурност

Снимка: БГНЕС

Кабинетът никога не е обсъждал вариант армията да бъде изпратена на границата, а само различни начини за оказване на логистична подкрепа на служителите на МВР, е заявил премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството.

България спазва стриктно задълженията си по отношение на бежанците, отбелязва той.

Проблемът с бежанците е от година и половина, припомня премиерът и прогнозира, че през пролетта той може да се превърне в заплаха за националната сигурност. По думите на Борисов, в момента официално у нас има над 7000 бежанци, а спрените нелегални имигранти са 35 хиляди. И президентът, и премиерът са на мнение, че за момента не се коментира изпращането на армия на границата ни с Турция. 

Говорили сме дали от тези двадесет и няколко хиляди служители на българската армия можем да ползваме за логистика като например водачите на камионите, с които разполагат, казва министър-председателят.

Премиерът изчислява, че ще са необходими около 190 милиона лева извън бюджета. 50 от тях са за строеж на временно съоръжение по границата, което да спира потока от нелегални имигранти и още 90 милиона за претрансформиране на военни служители. За целта или трябва нова актуализация на бюджета, или да се вземат пари от други министерства. Възможно е да се промени Законът за отбраната, за да може да се ползва ресурс за помощ на "Гранична полиция", казва Борисов. 

За момента е постигнато съгласие с министъра на отбраната за предоставяне на техника с водачи, за превозване на хора, които в момента са на границата. Премиерът настоява държавният глава да свика Консултативен съвет по сигурността, на който всички парламентарно представени партии да обсъдят мерки срещу бежанския поток у нас.

Вицепремиерът Меглена Кунева посочва, че 60% от центровете за настаняване на бежанци са запълнени. Социалният министър Ивайло Калфин предупреждава, че страната ни няма по-голям капацитет за приемане на нелегални имигранти и призовава ЕС да се намеси солидарно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна