Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия погреба крал Абдула със скромна церемония

| обновено на 23.01.15 в 17:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 90-годишна възраст почина кралят на Саудитска Арабия  Абдула. На 31-ви декември монархът беше приет в болница с пневмония. Абдула шестият по ред крал на страната, се възкачи на трона на 1-ви август 2005-а година след смъртта на брат си крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995-а година. Известен е с реформите си, които целят да обединят консервативните ислямски традиции с нуждите на модерната държава. Абдула се справя с младежката безработица, въвежда местни избори и дава на жените правото на глас, подчертава Кристоф Уилки от правозащитната организация Хюмън райтс уоч:

Той вдъхнови по-голяма либералност в две области - за жените и свободата на словото. Имаше експлозия от критики към социалната и външната политика на Саудитска Арабия, която беше толерирана от правителството.

Възрастта и многократните пребивавания в болница на Абдула редовно подхранваха слухове във връзка с бъдещото управление на саудитското кралство водещ производител на петрол и ключов фактор в близкоизточната политика.

Абдула, един от най-богатите хора в световната история, беше положен в обикновен ковчег и погребан в безименен гроб редом до поданиците си, съобщи Ройтерс. Според традициите на Саудитска Арабия показните прояви на скръб и траур са грях, граничещ с идопоклоничество. Затова в страната не е обявен траур заради кончината на краля, дори държавните знамена не са свалени наполовина, отбелязва агенцията.

Следващият крал на Саудитска Арабия ще бъде 79-годишният брат на починалия Абдула Салман. Салман има репутацията на неподкупен и честен, отбелязва Франс прес. Салман беше губернатор на столицата Риад близо 50 години, което му даде значителен управленски опит.

Новият крал заяви, че няма да променя посоката на кралството и призова за обединение мюсюлманите. В първото си изявление като крал Салман се зарече да продължи управлението на брат си Абдула. Новият крал запази повечето министерски постове, включително тези на петрола и финансите, но назначи сина си за министър на отбраната и началник на кралския двор.   

Салман е смятан за относително либерален, доколкото това е възможно в консервативното саудитско общество. В същото време, според грами, разпространени от Уикилийкс, Салман вярва, че демокрацията не е подходяща за консервативното кралство и препоръчва предпазливост в областта на социалните и културните реформи.


Смяната на властта в Саудитска Арабия е важен момент, тъй като страната притежава над една пета от световните залежи от петрол и в кралството са свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина, което дава възможност да се упражнява влияние върху милиард и 600 милиона мюсюлмани по света.


Президентът на САЩ Барак Обама почете паметта на починалия и го нарече "ценен приятел и прям и смел ръководител". В изявлението си Обама заяви, че "близостта и силата на партньорството между двете страни" е част от наследството на крал Абдула.


Израелският президент Шимон Перес изрази съжаление за кончината на крал Абдула: Това е истинска загуба за мира в Близкия изток. Той беше опитен лидер и мъдър крал. Имаше куража да се изправи и да започне мирен процес в Близкия изток.

След новината за смъртта на Абдула цената на петрола на световните борси тръгна нагоре.
Смъртта на краля на Саудитска Арабия няма да доведе до „значителна” промяна в количеството петрол, което се добива в страната, предаде AFP, позовавайки се на главния икономист на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. След смъртта на краля не очаквам голяма промяна в петролодобивната политика на Саудитска Арабия, заяви Бирол на икономическия форум в Швейцария.

Именно Саудитска Арабия беше посочена като един от главните виновници, че по искане на САЩ поддържа петрола на ниски цени, за да удари икономиките на Русия и на Иран.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна