Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40-и международен музикален фестивал „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ – директно излъчване на откриването на 29 януари от 18.30 часа по програма „Христо Ботев"

БНР Новини

Юбилейното музикално фестивално издание ще се проведе за 40-и път в Пазарджик между 29 януари и 1 февруари. Разбира се, по традиция първият концерт е на Пазарджишкия симфоничен оркестър, а Българската рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров ще открие концерта, дирижиран от Григор Паликаров. Солист на първия цигулков концерт на Николо Паганини ще бъде младият цигулар Елин Колев. Във втората част публиката в зала „Маестро Георги Атанасов“ ще чуе микросюитата за камерен оркестър по пиесата на Уилям Шекспир „Дванадесета нощ” на Иван Спасов и симфоничната поема „Дон Жуан” на Рихард Щраус.
Сред останалите гости на фестивала са цигуларят Емануел Салвадор, корейците Йонг Чил Лий – диригент, и Ким Хюн Со – пиано, Раймонд Бурлей – китара, и духовия квинтет Windart. Във фоайето на залата организаторите са подготвили и ретроспективна изложба представяща историята на плакатите на фестивала. Освен директното откриване в предаването „Метроном“ ще проследим подробно и следващите концерти, ще представим и гостуващите музиканти.

Програма на концерта, с който ще се открие 40-ия международен музикален фестивал „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“:
Панчо Владигеров – Българска рапсодия “Вардар”;
Николо Паганини – Концерт № 1 за цигулка и оркестър;
Иван Спасов – Микросюита за камерен оркестър по пиесата на Уилям Шекспир „Дванадесета нощ”:
1.Виола след корабокрушението - Moderato e marcato
2.Ловна сцена – Моderato
3.Нежната Оливия – Dolce espresivo
4.Дуел – Molto marcato
5.Сватбен гавот – Tempodi Gavotte
Рихард Щраус – Симфонична поема „Дон Жуан”, оп. 20.

Програма на 40-ия международен музикален фестивал „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна