Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караджов: За защитата на личните данни българските граждани и администратори могат да са спокойни

Снимка: БГНЕС

В областта на защита на личните данни България е успяла да се докаже като страна - членка на ЕС, изпълняваща ангажиментите си и на ниво ЕС и в самата страна. Това заяви в предаването „Нещо повече“ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов

Жалбите, постъпили в Комисията миналата година, са разгледани своевременно и Комисията се е произнесла по всяка една от тях със съответно решение. Успяхме да се справим и с проблеми като неправомерно обработване на лични данни, свързани с изборите за ЕП. От 1380 жалби при изборите за ЕП на следващите избори за НС жалбите в момента са едва 53. Това показва ефективност в работата на институцията.

Процедурата по избор на състав на Комисията е достатъчно надеждна и прозрачна, каза Караджов и добави: Колегите от предишния мандат са си свършили много добре работата. Ние стъпваме на една добра основа. Успяхме да я надградим през 2014-а година и в момента имаме и зам.-председател, избран в надзорния орган в областта „Митници“.

В областта на защита на личните данни българските граждани и администратори могат да са спокойни. Комисията и съставът й са достатъчно компетентни, категоричен бе той.

Един от основните приоритети за 2015-а година е въвеждане на комплексно административно обслужване, каза още Караджов. Той посочи:

Миналата година 540 жалби са срещу политически субекти за неправомерно обработвани лични данни. Срещу телекомуникационни компании са 137, банки и кредитни институции – 36 жалби, съдебна система, нотариуси и съдебни изпълнители – 17, медии и интернет – 14, местно самоуправление – 6 жалби. Вече предприемаме действия за следващата година за секторни проверки в тези сектори. Вече имаме готови предложения за законодателни промени в изборното законодателство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени