Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С една четвърт е намалял броят на пристигналите у нас чужденци през декември

Снимка: БГНЕС

През декември чуждестранните граждани, дошли у нас на почивка или екскурзия, са намалели с около една четвърт в сравнение със същия период на предходната, сочат данните на Националния статистически институт.

Най драстичен е спадът на туристите от Гърция и Румъния с над 70 процента, Великобритания, Австрия, Белгия, Германия, Франция, Полша, Чехия. Спадът от Русия е близо 40 на сто, а от пазар Украйна - над 32 процента. В същото време Националният статистически институт отчита увеличение на посещенията на чужденци у нас с 6 на сто, като се констатира увеличение на посещенията със служебна цел и с други цели - съответно с над 35 % и с 5.8 на сто. 

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември миналата година са с 12.4% над регистрираните през същия месец на предходната година. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през декември 2014 г. формират пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 51.4%, следвани от пътуванията със служебна цел над 26 на сто и с цел почивка и екскурзия - 22.2%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени