Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарният оркестър Аcademy of St Martin in the Fields ще гостува в София и Варна

Снимка: Cantus Firmus

Легендарният британски камерен ансамбъл Аcademy of St Martin in the Fields ще гостува в България на предстоящия Европейски музикален фестивал, съобщават организаторите от агенция Cantus Firmus. Оркестърът ще свири пред софийската публика на 6-и април в зала "България" от 19.30 часа.

Това ще бъде едно от най-интересните събития на фестивала, който започва в края на март и ще продължи до средата на юни 2015-а година. За своя първи концерт в България Аcademy of St Martin in the Fields ще пристигне на 5-и април. Елитните музиканти ще изпълнят две произведения от английски автори: "Серенада" от Едуард Елгар и Simple Symphony от Бенджамин Бритън, както и прочутата със своите прекрасни мелодии "Серенада за струнни" от Антонин Дворжак.

На 7-и април ансамбълът ще отпътува за Варна, където същата вечер ще изнесе концерт в залата на Фестивалния и конгресен център. 

Аcademy of St Martin in the Fields е еталон за изключително оркестрово майсторство и брилянтен звук. Сформиран през 1958-а година от сър Невил Маринър, ансамбълът изнася първия си концерт в едноименната лондонска църква на площад "Трафалгар". Оркестърът изиграва ключова роля за преоткриването на бароковата музика в концертната практика във Великобритания и Европа. Колективният дух и гъвкавостта на малкия струнен състав, който свири без диригент, продължават да отличават оркестъра и сега, когато музикален директор е виртуозният цигулар Джошуа Бел. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна