Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зенонас Дзиарас: Не смятам, че Гърция ще влезе в пряк сблъсък с европейската позиция спрямо Русия



Не смятам, че има толкова тясна връзка между руското правителство и СИРИЗА. Не вярвам, че Русия финансира гръцката радикална левица. СИРИЗА се чувства уверена в своите проруски действия сега поради факта, че беше избрана преди няколко дни. Тази позиция се подкрепя от доста хора в Гърция и от нейния коалиционен партньор в управлението. Това коментира в предаването „Събота 150“ специалистът по международни отношения Зенонас Дзиарас.

Запитан за отношенията между СИРИЗА и Русия, той коментира: Тъй като досега те не бяха във властта, нямаше как да имат някакви значими отношения. Но някои хора от СИРИЗА призоваха за подобряване на връзките с Русия и критикуваха предишното гръцко правителство заради позициите му в ЕС. Новият външен министър е доста прагматичен и рационален политик с голям опит. Не вярвам, че има доказателства в подкрепа на критиките, че той бил едва ли не марионетка на руснаците. Гърция пострада от европейските икономически санкции спрямо Русия. СИРИЗА се опитва да започне активен диалог както с Русия, така и с ЕС, за да подобри ситуацията.

Целта на критиките на Ципрас за европейската политика спрямо Русия е да послужи като разменна монета на Гърция в отношенията й с ЕС, смята Дзиарас и добави:

Наистина разнопосочните изявления на СИРИЗА относно Украйна отиват до крайност. Според мен крайната цел на управляващата партия е да даде повече тежест на Гърция на международната сцена като си даде вид, че защитава националния интерес. По този начин се надява да постигне резултат в предстоящите преговори с кредиторите за преподписване на меморандума за икономическите мерки и бюджетните съкращения.

Запитан дали на следващите дискусии на европейските външни министри за разширяване или продължаване на икономическите санкции срещу Русия след март може да се очакват нови заплахи от Гърция, че ще блокира консенсуса, Дзиарас отговори: Мисля, че СИРИЗА ще направи сцена. Ще използва гръмки изказвания, но не вярвам, че ще стигне до край, освен ако нещо не се обърка. Не смятам, че Гърция ще влезе в пряк сблъсък с европейската позиция спрямо Русия.

Гърция има потенциал да си сътрудничи с Русия по т.нар. „Турски поток“, подчерта специалистът и добави мнението си, че едва ли СИРИЗА ще има различен подход по въпроса.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени