Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 90 хиляди от асансьорите в страната са в тежко състояние

Снимка: БГНЕС

Около 90 хиляди от всички 120 хиляди асансьори в страната са в много тежко състояние, тяхната средна възраст е 35-40 години. Затова съоръженията трябва да бъдат включени в Националната програма за саниране. Това заяви главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Миленков:

Асансьорите са изключително зле поддържани, асансьорите рухват. Има асансьори на по 80-90 години в България. Един асансьор може да бъде сравнен с автомобил. Като технология е подобно по сложност, само че никой от нас не кара автомобили на 40, 50, 60 и повече години, същото е и с асансьорите. Защо асансьорите трябва да са част от тези програми за саниране и енергийна ефективност, най-вече защото един модерен асансьор консумира над 80 процента по-малко електроенергия, отколкото старите асансьори и най-вече защото, както сградата трябва да бъде конструктивно сигурна, другата сигурност, която трябва да даде една сграда на хората, това е асансьорът и той трябва да бъде сигурен, а нашите не са.

Според Миленков асансьорният парк у нас се нуждае от спешно обследване. Проверката на около 4000 съоръжения ще отнеме не повече от 2 месеца, след което ще има яснота колко са опасните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна