Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Европа се справи доста добре с някои от световните кризи

Снимка: БГНЕС

Европейският съвет за външна политика представя петото издание на Европейския външнополитически бележник. Това е вид класация, която прави систематична оценка на Европа и работата й с останалата част от света. Резултатите коментира в предаването "Преди всички"  Весела Чернева, директор на Програма "Европа и съседи" и директор на Европейския съвет за външна политика – София. 
Нашият бележник регистрира, че Европа се справи доста добре с някои от кризите. Кризата в отношенията с Русия постави Европа към едно огромно изпитание. Политиката към Русия винаги е била много трудна. Европа успя да направи консенсус, който намери изражение в санкциите. Мисля, че Европа изненада и Путин, който беше свикнал да играе играта на "разделяй и владей". Провал от доста години е политиката на Европа по отношение на Сирия и на Близкия изток, доколкото можем да говорим за единна политика. "Ислямска държава" е следствие от неумението да се справим със случващото се там. 

Европейският външнополитически бележник разделя страните на лидери и изоставащи по отношение на общата европейска политика. За политиките в някои от големите страни Чернева каза: 

Германия тази година напредна и тя е безспорният лидер. В други години тя е залагала повече на своята икономическа мощ. През 2014-а видяхме,че Германия твърдо взе позиция на лидер с цялото съзнание, че прави това. Консенсусът около Русия беше формиран и продължава да се удържа от Германия. Тя избра да води една обща политика на ЕС. Лидерството й включва и това да можеш да убедиш и собственото си население, че тези цели са важни.

Великобритания се оказа доста по-европейска, отколкото тя се опитва да се представи. По отношение на външната политика – Близкия изток, енергийната независимост, източните съседи и т.н., Великобритания е един от решаващите гласове в ЕС. Заплахите за нейното излизане от Съюза звучат много сериозно, особено за външната политика. 

Сред лидерите има малки страни. Две от Балтийските страни, Швеция. Това не е класация за потупване по рамото на големите. Франция е направила крачки назад. България има една лидерска позиция – диверсификаицята на газовите доставки за ЕС. Тежестта, която България пое с отказа да постори "Южен поток" и с отмяната на този проект, даде такава лидерска позиция. Но ние стоим по-зле от Румъния, която в няколко категории има водещи позиции във външната си политика. 

Интервюто на Веселина Миланова с Весела Чернева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени