Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички пътни знаци светват

Снимка: РАДИО ВИДИН

Предстои подмяна на пътните знаци. До 1-ви май следващата година всички знаци ще бъдат подменени със светлоотразяващи. Част от знаците в участъци с концентрация на катастрофи ще имат допълнителен контур или жълтозелен светлоотразителен фон. Въвеждат се и нови указателни знаци и изисквания към маркировката.

Д 7А и Д 8А ще са новите пътни знаци, които ще оказват начало и край на скоростните пътища. Друг нов знак, Е 24, ще дава информация за мястото и пътния участък, на който се осъществява контрол чрез стационарни или нестационарни автоматизирани технически средства или системи. С промените се въвежда задължително изискване зелената светлина, която разрешава преминаване през платното на пешеходци, да е придружена от звуков сигнал, за да се улеснят незрящите.

На кръстовища с интензивно движение ще се поставят устройства за отчитане в обратен ред на времето на зеления и червения сигнал.

Пътната маркировка, която оказва временна организация на движението заради ремонт, ще е в оранжев цвят, а маркировката на платната ще може да се прави и с друг материал освен боя. Тази, която очертава края на пътното платно вече ще трябва да е с непрекъсната линия. Така ще се осигури безопасност при намалена видимост.

Постановлението на правителството ще влезе в сила с отлагателен срок от три месеца, за да може да се разработят нови въпроси за изпитните тестове и промени в обучителните планове на кандидат-шофьорите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна