Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от БСП и ДПС напуснаха заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност

Снимка: БГНЕС

Със скандал завърши заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която изслуша вътрешния министър, шефа на специализирания отряд за борба с тероризма  и главния секретар на МВР за акцията в Лясковец миналата година, при която беше убит командосът Емил Шарков.  Демонстративно депутати от "БСП лява България" и ДПС напуснаха заседанието. 

По средата на заседанието на комисията се оказа, че докладът от 400 страници за акцията в Лясковец е бил раздаден само на част от депутатите, но не и на опозицията. Според Атанас Мерджанов от "БСП лява България" целта е по-бързо да се отстрани главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

В работата на комисията председателят налага двойни стандарти. Тече досъдебно производство. Тези факти сами по себе си изключват произнасяне по същество.

Председателят на комисията Атанас Атанасов попита вътрешния министър, дали главният секретар е отказвал да отговаря на въпроси, дори и писмено, на дисциплинарния орган, който също проверява случая. 

Министър Веселин Вучков не отрече, че има писмен документ за дисциплинарна проверка: Аз я наследих от предишен министър. Не си спомням, по-скоро не. Те не са ми предложили образуване на производство срещу висшата професионална фигура във вътрешното министерство.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров лаконично коментира работата по случая "Лясковец" така: Спазил съм закона. Доколкото ми е известно, делото е в съдебна фаза. Нека да оставим компетентните органи да си свършат работата. Но може да се направи проверка, дали някъде нещо съм нарушил, каза главният секретар на МВР.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени